Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Jem drugie śniadanie

 

14 września - OGÓLNOPOLSKIM DNIEM DRUGIEGO ŚNIADANIA!

Pamiętajcie!

SZEŚĆ POWODÓW, DLA KTÓRYCH TRZEBA JEŚĆ DRUGIE ŚNIADANIE

1. Ładuje energię na kolejne godziny pracy, nauki, czy zabawy

2. Zapobiega uczuciu głodu, wilczego apetytu czy ogromnego łaknienia

3. Integruje, jest chwilą w ciągu dnia na wspólną celebrację posiłku

4. Wspomaga nawyk regularnego odżywiania się

5. Obniża ryzyko nadwagi i otyłości

6. Uzupełnia od 10 do 15% całodniowego zapotrzebowania energetycznego

W naszej szkole w tym roku szkolnym obchodziliśmy Ogólnopolski Dzień Drugiego śniadania. Uczniowie klas IV – VI uczestniczyli we wspólnym śniadaniu na stołówce szkolnej. Przygotowana została dla nich ciepła herbata. W naszym wspólnym  śniadaniu uczestniczyło bardzo dużo chętnych. Wszystkich chętnych , którym spodobała się ta formuła zapraszamy codziennie po drugiej lekcji do stołówki szkolnej .

 

CZY WIESZ, ŻE DRUGIE ŚNIADANIE JEDZĄ NA CAŁYM ŚWIECIE?

Co kraj to obyczaj. Drugie śniadanie ma różną postać w różnych częściach świata. W Polsce jadamy najczęściej pyszne kanapki. A czym zaspokajają głód mieszkańcy innych krajów i kontynentów?

Drugie śniadanie w Anglii to często pozostałości ze śniadania, czyli bardzo obfite i dość tłuste potrawy bardziej przypominające obiad. Na stolach angielskich znajdziemy kiełbaski, jaja sadzone, fasolkę, bekon, mięsa i puddingi. Dodatkowo zakąskami są cieple tosty, smażone grzyby, a do tego wszystkiego soki owocowe. Można się tez spotkać z owsianką.

W Niemczech bardzo popularne są wszelakie rodzaje wędlin, salami, boczek i oczywiście kiełbasy. Wszystko podawane z chlebem i musztardą.

We Francji najważniejsze jest pachnące pieczywo: rogaliki, bagietki, pieczywo z bakaliami lub słone placki np. placek prowansalski. Nad Sekwaną spożywa się bardzo dużo serów, najpopularniejszy na drugie śniadanie jest ser kozi.

Skandynawowie przepadają za jajkami na miękko, ciepłymi kiełbaskami, rozgrzewającymi owsiankami i oczywiście rybami.

W krajach śródziemnomorskich ciepły klimat sprawia, że tam najczęściej podawane są na drugie śniadanie soki owocowe, kawa, herbata  i słodkie pieczywo. We Włoszech dodatkowo cieszą się dużą popularnością sery, a także panino (zapiekanka z ciabatty z serem i szynką lub w wersji bezmięsnej z pomidorami i bazylią).

W USA popularnością cieszą się cieple posiłki np tosty, naleśniki z syropem klonowym, smażone ziemniaki, muffinki, rogaliki i dżemy. Do picia podaje się kawę  w dużych kubkach i soki, a szczególnie pomarańczowy. Warto również wspomnieć o Teksasie, gdzie podawane         są śniadaniowe wersje burrito – nadzieniem jest jajecznica z pikantnymi dodatkami.

Drugie śniadanie w Azji może zadziwić Europejczyka. Kuchnia jest tu bardzo zróżnicowana, w zależności od regionu.

W Indiach najczęściej spożywane są chlebki naan z rozmaitymi sosami o dość ostrym smaku oraz pikantne ciasteczka.

W Chinach popularne są chlebki gotowane na parze, chleb z sezamem, zupa z tofu lub solone kacze jaja. Podaje się również ryżowe ciasteczka, makaron ryżowy z cebulką, kiełkami i sosem sojowym.

Japonia to kraj, gdzie śniadanie jest bardziej konkretne – pełne owoców morza, ryżu, zupy miso i sushi.

 Opracowała:

Anna Szczuraszek

 

 

Galeria



Przejdź do góry